
Projekt edukacyjny "Przedszkolny Master Chef". Temat 4: NABIAŁ I PRODUKTY MLECZNE
W miesiącu lutym, nauczycielki z grup 5-latków realizujące projekt edukacyjny Przedszkolny Masterchef, zapoznały dzieci z kolejnymi produktami piramidy żywieniowej dotyczącej nabiału i produktów mlecznych, aby zrozumieć skąd, po co i dlaczego nabiał jest ważny dla zachowania prawidłowego rozwoju. Celem zajęć było zachęcanie dzieci do spożywania produktów mlecznych oraz zrozumienie konieczności spożywania nabiału dla zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju. Podczas wspólnego śniadania dzieci degustowały kanapki z białym i żółtym serem oraz jadły mleko z płatkami śniadaniowymi. Zgromadziły i przyniosły do przedszkola różne opakowania po produktach mlecznych. W czasie zajęć z edukacji plastycznej przedszkolaki wykonały plakat, na który przyklejały produkty mleczne tj. mleko, ser żółty, serek biały, śmietanę, maślankę, jogurt itp. Dzieci nabyły świadomość o potrzebie przestrzegania zasad zdrowego żywienia, spożywania produktów z każdego poziomu piramidy żywieniowej. Nie zabrakło również wesołych zabaw. Podczas jednej z nich „Mleczna Kraina” dzieci utrwalały sobie nazwy produktów mlecznych. Prowadzone zajęcia i zabawy przyniosły dzieciom dużo radości i były znakomitą nauką poprzez zabawę.