Szanowni Rodzice!

Przedstawiony jadłospis zawiera produkty bez laktozy oraz zamienniki białka czy produktów alergizujących.

Bardzo proszę o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych DO WYCHOWAWCÓW GRUP, ponieważ dostosowując się do wymagań Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r oraz wytycznych SANEPID-u- jestem zobligowana do podawania dzieciom conajmniej 2 porcji mleka lub jego przetworów, słodzenia herbaty i kompotów miodem, serwowania owoców suszonych i orzechów.

 Wszystkie te produkty powodują odczyny alergiczne a muszą znaleźć się w menu. Jednocześnie zaznaczam, że przedszkole nie prowadzi żywienia jednostkowego ponieważ jesteśmy placówką żywienia zbiorowego.

08. 12. PONIEDZIAŁEK MIKOŁAJKI

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, szynka tyrolska, ser żółty, pomidor, jabłko(1,2,3,5)

OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem, gulasz, kasza, ogórek, kompot (2,4,5)

PODWIECZOREK deser monte, wafelki(2,3,4,5)

09. 12. WTOREK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, pasztet z kurczaka, papryka, kakao, gruszki(1,3,4,5,6)

OBIAD Rosół z makaronem, mięso drobiowe, podsmażane z cebulką, ziemniaki,surówka z marchewki i jabłka, sok owocowy(2,3,4,5,7)

PODWIECZOREK pączki serowe, herbatka owocowa

 

10. 12. ŚRODA

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem, twarożki smakowe, płatki jęczmienne na mleku, jabłko(3,4,5,6)

OBIAD Zupa koperkowa z ryżem i warzywami, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, herbata owocwa (2,3,4,5,7)

PODWIECZOREK deser mleczny, wafelki bez cukru(2,3,5)

 

11. 12. CZWARTEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, szynka na maśle, ogórek zielony, kawa, banany(1,2,3,5)

OBIAD Zupa fasolowa przecierana z groszkiem ptysiowym i kiełbaską, ryż z serkiem waniliowym, kompot(2,4,5)

PODWIECZOREK połowa bułki z polędwicą drobiową i serem żółty(1,2,3,5)

 

12. 12. PIĄTEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, kiełbaska obsuszaną, żółtym serem i ogórkiem konserwowym, owoce(2,3,4,5)

OBIAD Zupa ogórkowa z ryżem i warzywami, filet rybny z ziołami, smażony bez panierki, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i jogurtem, woda z miodem i cytryną(2,3,4,5,6)

PODWIECZOREK serek waniliowy, chrupki kukurydziane(2,3,4,5,)

alergeny: 1jajko, 2 laktoza, 3 cytrusy,4 seler, 5 gluten,6 ryba, 7 miód

15. 12. PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, kurczak faszerowany, ogórek, pomidor, kakao, jabłko(1,2,3,5)

OBIAD Zupa kalafiorowa z makaronem, fileciki drobiowe w sosie własnym, ziemniaki, kompot (2,4,5)

PODWIECZOREK jogurt z owocami, herbatniki szkolne(1,2,3,5)

16. 12. WTOREK SPOTKANIE ŚWIĄTECZNE

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, szynka wiejska, ser żółty, warzywa, gruszki(1,3,4,5,6)

OBIAD Barszczyk czerwony, paluszki z fileta mintaja, ziemniaki, kapusta kwaszona podsmażana z marchewką, kompot wigilijny z suszu(2,3,4,5,7)

PODWIECZOREK pierniczki, owoce, herbata

 

17. 12. ŚRODA

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, polędwica z indyka, sałata, papryka, banany, kawa(3,4,5,6)

OBIAD Zalewajka z ziemniakami i porcją kiełbaski, makaron z białym serem, jabłko, sok pomarańczowy (2,3,4,5,7)

PODWIECZOREK galaretka z brzoskwiniami, kruche ciasteczka(2,3,5)

 

18. 12. CZWARTEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, serki, twarożki z ziołami, ser wędzony, pomidor, płatki kukurydziane z mlekiem, jabłka(1,2,3,5)

OBIAD Zupa bulionowa z manną i warzywami, kotlet schabowy, ziemniaki, sałata lodowa z jogurtem, kompot(2,4,5)

PODWIECZOREK połowa rogala z dżemem, soczek 100% owoców(2,3,4,5)

 

19. 12. PIĄTEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, pasta z szynki z ogórkiem kiszonym, gruszki, bawarka(2,3,4,5)

OBIAD Krupnik z kaszą i warzywami, bigos z mięsem i kiełbaską, jabłko(2,3,4,5,6)

PODWIECZOREK danonki owocowe, wafle ryżowe(2,3,4,5,)

alergeny: 1jajko, 2 laktoza, 3 cytrusy,4 seler, 5 gluten,6 ryba, 7 miód

Do każdego śniadania podajemy lekko posłodzoną cukrem lub miodem herbatkę z cytryną. Woda mineralna i kompot dostępne są przez cały czas pobytu dzieci.



JADŁOSPIS MOŻE ULEC DROBNYM ZMIANOM!!!!!DLA DZIECI Z ALERGIAMI STOSUJEMY DIETĘ WYKLUCZENIOWĄ CZYLI ZAMIENIAMY SKŁADNIKI ALERGIZUJĄCE