Szanowni Rodzice!

Przedstawiony jadłospis zawiera produkty bez laktozy oraz zamienniki białka czy produktów alergizujących.

Bardzo proszę o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych DO WYCHOWAWCÓW GRUP, ponieważ dostosowując się do wymagań Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r oraz wytycznych SANEPID-u- jestem zobligowana do podawania dzieciom conajmniej 2 porcji mleka lub jego przetworów, słodzenia herbaty i kompotów miodem, serwowania owoców suszonych i orzechów.

 Wszystkie te produkty powodują odczyny alergiczne a muszą znaleźć się w menu. Jednocześnie zaznaczam, że przedszkole nie prowadzi żywienia jednostkowego ponieważ jesteśmy placówką żywienia zbiorowego.

27. 10. PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, kiełbasa krakowska, papryka, jabłko, kawa(1,2,3,5)

OBIAD Zupa ziemniaczana z warzywami i natką pietruszki, karczek w sosie własnym, kasza jęczmienna z gryczaną, surówka z kiszonych ogórków z marchewką , kompot (2,4,5)

PODWIECZOREK kaszka manna, herbatniki owsiane(2,3,4,5)

28. 10. WTOREK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, jajko na twardo, papryka, szynkowapłatki owsiane na mleku, gruszki(1,2,3,5)

OBIAD Rosół z makaronem, mięso drobiowe podsmażane, ziemniaki, mizeria z jogurtem greckim, kompot(2,3,4,5)

PODWIECZOREK biszkopty, jabłko, herbata owocowa(2,3,4,5)

 

29. 10. ŚRODA

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, pasztet drobiowy, pomidor, kakao, jabłko(3,4,5,6)

OBIAD Zupa fasolowa- krem z kiełbaską i groszkiem ptysiowym, ryż z serkiem waniliowym, banany, kompot(2,3,4,5,7)

PODWIECZOREK kajzerka z szynką, sałatą i żółtym serem, herbata(2,3,4,5,)

 

30. 10. CZWARTEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, twarożki z ziołami i szczypiorkiem, żółty ser, płatki kukurydziane z mlekiem, owoce(1,2,3,5)

OBIAD Krupnik z ryżem i warzywami, kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka z masłem i bułką tartą, woda z miodem(2,4,5)

PODWIECZOREK deserek czekoladowy, chrupki (1,2,3,5)

 

31. 10. PIĄTEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, polędwica wiśniowa, ogórek, jabłka(3,4,5)

OBIAD Zupa bulionowa z manną i natką pietruszki, filet rybny, smażony bez panierki, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, porem i olejem słonecznikowym, kompot z jabłek(2,3,4,5,7)

PODWIECZOREK jogurt do picia, wafle bez cukru(1,2,3,5)

 

alergeny: 1jajko, 2 laktoza, 3 cytrusy,4 seler, 5 gluten,6 ryba, 7 miód

Do każdego śniadania podajemy lekko posłodzoną cukrem lub miodem herbatkę z cytryną. Woda mineralna i kompot dostępne są przez cały czas pobytu dzieci.

JADŁOSPIS MOŻE ULEC DROBNYM ZMIANOM!!!!!DLA DZIECI Z ALERGIAMI STOSUJEMY DIETĘ WYKLUCZENIOWĄ CZYLI ZAMIENIAMY SKŁADNIKI ALERGIZUJĄCE