
PROJEKT EDUKACYJNY "PRZEDSZKOLNY MASTER CHEF" - TEMAT 2."PRODUKTY ZBOŻOWE"
W miesiącu październiku i listopadzie dzieci zostały zapoznane z różnymi rodzajami zbóż, ziaren i ich zastosowaniem spożywczym- pieczywo, ciasto, makarony, kasze. W ramach projektu nauczycielki realizujące projekt podjęły następujące działania:
- przeprowadziły pogadanki z dziećmi na temat chleba i jego wartościami odżywczymi;
- dzieci zostały zapoznane z kolejnymi etapami powstawania chleba na podstawie historyjki obrazkowej,, Od ziarenka do bochenka’’
- poznały pracę piekarza i różne rodzaje mąki używane w produkcji pieczywa: białą, otrębową i razową. Przesypywały mąkę przez sitko, dotykały, sprawdzały, mieszały oraz tworzyły różne obrazki z użyciem mąki;
- lepiły z masy solnej różne produkty piekarnicze, tj. rogaliki, bułki, chlebek;
- próbowały swoich sił przy tworzeniu zbożowych mandali z wykorzystaniem ziaren zbóż, makaronów, kasz. Starały się dokładnie wykonywać swoją pracę, która wymagała staranności i dużego skupienia uwagi;
- przeprowadzały również zabawy badawcze z mąką poznając ,, magiczną masę’’ z mąki i wody , tzw. ciecz Nienewtonowską. Badały w zabawie właściwości i zmieniającą się konsystencję oraz bawiły się przy znanej dzieciom zabawie muzyczno- ruchowej,, Mało nas, mało nas do pieczenia chleba’’. Celem naszych kolejnych zajęć było:
- zapoznanie dzieci z cyklem produkcyjnym chleba i jego zdrowotnymi właściwościami,
- uświadomienie dzieciom znaczącej pracy piekarza w wytwarzaniu chleba, wpajanie szacunku do chleba;
- rozwijanie sprawności manualnej;
- przeprowadzenie zabaw badawczych
W miesiącu grudniu dzieci zostaną zapoznane z informacjami na temat ,,Ryb”.