Tutaj powinien być opis

PROJEKT EDUKACYJNY "PRZEDSZKOLNY MASTER CHEF" - TEMAT 2."PRODUKTY ZBOŻOWE"

W miesiącu październiku i listopadzie dzieci zostały zapoznane z różnymi rodzajami zbóż, ziaren i ich zastosowaniem spożywczym- pieczywo, ciasto, makarony, kasze. W ramach projektu nauczycielki realizujące projekt podjęły następujące działania:

- przeprowadziły pogadanki z dziećmi na temat chleba i jego wartościami odżywczymi;

- dzieci zostały zapoznane z kolejnymi etapami powstawania chleba na podstawie historyjki obrazkowej,, Od ziarenka do bochenka’’

- poznały pracę piekarza i różne rodzaje mąki używane w produkcji pieczywa: białą, otrębową i razową. Przesypywały mąkę przez sitko, dotykały, sprawdzały, mieszały oraz tworzyły różne obrazki z użyciem mąki;

- lepiły z masy solnej różne produkty piekarnicze, tj. rogaliki, bułki, chlebek;

- próbowały swoich sił przy tworzeniu zbożowych mandali z wykorzystaniem ziaren zbóż, makaronów, kasz. Starały się dokładnie wykonywać swoją pracę, która wymagała staranności i dużego skupienia uwagi;

- przeprowadzały również zabawy badawcze z mąką poznając ,, magiczną masę’’ z mąki i wody , tzw. ciecz Nienewtonowską. Badały w zabawie właściwości i zmieniającą się konsystencję oraz bawiły się przy znanej dzieciom zabawie muzyczno- ruchowej,, Mało  nas, mało nas do pieczenia chleba’’. Celem naszych kolejnych zajęć było:

- zapoznanie dzieci z cyklem produkcyjnym chleba i jego zdrowotnymi właściwościami,

- uświadomienie dzieciom znaczącej pracy piekarza w wytwarzaniu chleba, wpajanie szacunku do chleba;

- rozwijanie sprawności manualnej;

- przeprowadzenie zabaw badawczych

W miesiącu grudniu dzieci zostaną zapoznane z informacjami na temat ,,Ryb”.