Szanowni Rodzice!

Przedstawiony jadłospis zawiera produkty bez laktozy oraz zamienniki białka czy produktów alergizujących.

Bardzo proszę o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych DO WYCHOWAWCÓW GRUP, ponieważ dostosowując się do wymagań Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r oraz wytycznych SANEPID-u- jestem zobligowana do podawania dzieciom conajmniej 2 porcji mleka lub jego przetworów, słodzenia herbaty i kompotów miodem, serwowania owoców suszonych i orzechów.

 Wszystkie te produkty powodują odczyny alergiczne a muszą znaleźć się w menu. Jednocześnie zaznaczam, że przedszkole nie prowadzi żywienia jednostkowego ponieważ jesteśmy placówką żywienia zbiorowego.

13. 10. PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, szynka tyrolska, ogórek, płatki ryżowe na mleku, jabłko(1,2,3,5)

OBIAD Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami, spaghetti z mięsem, duszonymi warzywami i sosem pomidorowym, kompot (2,4,5)

PODWIECZOREK mus owocowy 100%, herbatniki(2,3,4,5)

14. 10. WTOREK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, polędwica sopocka, papryka, sałata, kakao, gruszki(1,2,3,5)

OBIAD Zupa pomidorowa z ryżem i warzywami, kotlet mielony drobiowo- wieprzowy, mizeria z jogurtem, woda z miodem i cytryną(2,3,4,5)

PODWIECZOREK rożki francuskie, owoce, herbata(2,3,4,5)

 

15. 10. ŚRODA

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, parówka z indyka z keczupem, jabłko(3,4,5)

OBIAD Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbaską, pierogi z białym serem, polane masełkiem, owoce, kompot

PODWIECZOREK chałka z masłem i dżemem niskosłodzonym, mleko waniliowe(2,3,4,5,)

 

16. 10. CZWARTEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, jajko z majonezem i szczypiorkiem, twarożek Almette, pomidor, banany(1,2,3,5)

OBIAD Rosolnik z warzywami, filet z miruny, surówka z ogórków, marchewki i pora, ziemniaki, kompot(2,4,5)

PODWIECZOREK deserek mleczny, chrupki kukurydziane(1,2,3,5)

 

17. 10. PIĄTEK

ŚNIADANIE Piecz. pszenno- żytnie z masłem, szynką wiejską, serkiem wędzonym, ogórkiem zielonym, płatki kukurydziane z mlekiem, jabłka(3,4,5)

OBIAD Zupa kalafiorowa z ziemniakami, gulasz wieprzowy, kasza, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, marchewką i olejem, sok wieloowocowy

PODWIECZOREK serek waniliowy, wafelki bez cukru

alergeny: 1jajko, 2 laktoza, 3 cytrusy,4 seler, 5 gluten,6 ryba, 7 miód

Do każdego śniadania podajemy lekko posłodzoną cukrem lub miodem herbatkę z cytryną. Woda mineralna i kompot dostępne są przez cały czas pobytu dzieci.

JADŁOSPIS MOŻE ULEC DROBNYM ZMIANOM!!!!!DLA DZIECI Z ALERGIAMI STOSUJEMY DIETĘ WYKLUCZENIOWĄ CZYLI ZAMIENIAMY SKŁADNIKI ALERGIZUJĄCE